PTUJSKA CRVENA
Opis:
PTUJSKI CRVENI LUK je najpoznatija slovenska autohtona sorta. Ona ima geografsku zaštitu pod nazivom “Ptujski lük”. Desetljećima je uzgaja na području Ptuja, koji je poznat po svojim suhim, vrućim ljetnim vremenskim uvjetima. Dakle, tolerira sušu. Luk je pljosnato okrugli, koža je smeđe, malo svijetlo ljubičaste boje, meso je bijelo s crvenkastim primjesima. Prilikom kuhanja degradira brzo, što je bitno u pripremi jela sa lukom. Pogodan je za skladištenje. Sorta ne podnosi pretjeranu gnojidbu, posebno ne voli gnojidbu mineralnim gnojivima, lako topljivim ili umjetnim dušikom, kao i gnojidbu stajskim gnojem i drugim organskim gnojivima. Okus je oštar i jak i dobro se osjeća među ostalim povrćem. U svježim salatama stvarno dođe do izražaja a kod kuhanja stvarno je nenadmašiv. Posadimo ga od veljače do svibnja ili rujna. Usjev pokupimo od srpnja do rujna, ako smo sadili u rujnu onda u svibnju.